Wanneer we in een restaurant eten of naar de kapper gaan, geven de meesten van ons fooi. Het is een manier om goede service en vriendelijkheid te belonen. Toch zijn er ook andere beroepen waar we vaak vergeten om fooi te geven, hoewel ook zij het zeker verdienen. In dit artikel leer je welke beroepen dat zijn.
Fooien: wie krijgt ze meestal?
Of iemand fooi ontvangt, hangt vaak af van de aard van de dienstverlening. Het is aan te raden om bij eenmalige diensten fooi te geven, zoals in restaurants, bij de kapper of na een taxirit. Bij terugkerende diensten, zoals postbezorgers, koeriers of de vuilnisophaaldienst, is het minder gebruikelijk om fooi te geven.
Toch zijn er enkele beroepen waar mensen vaak over het hoofd worden gezien als het gaat om fooien. Dit zijn enkele van die beroepen waar een kleine extra beloning zeer gewaardeerd zou worden:
1. Meubelbezorgers
De kosten voor het bezorgen van nieuwe meubels kunnen al behoorlijk oplopen. Maar de bezorgers, die vaak hele dagen zware meubels sjouwen, worden daar niet altijd goed voor betaald. Ze werken hard om jouw spullen op de juiste plek te krijgen. Een kleine fooi kan hun dag een stuk beter maken.
2. Schoonmaakpersoneel in hotels
Tijdens een all-inclusive vakantie denk je misschien dat alle kosten al zijn gedekt. Maar het schoonmaakpersoneel in je hotel werkt elke dag hard om ervoor te zorgen dat jouw kamer schoon en netjes blijft. Ze verdienen zeker een fooi voor hun inspanningen.
Tip: Laat meteen op de eerste dag van je verblijf een paar euro op je bed liggen. Vaak krijg je als dank zelfs extra mooi gevouwen handdoeken.
3. Gidsen tijdens reizen
Ben je van plan om op reis te gaan? Een stad verkennen met een gids is vaak de beste manier om de cultuur en geschiedenis te leren kennen. Gidsen steken veel tijd en moeite in hun werk om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Een kleine fooi voor hun vriendelijkheid en expertise is zeker op zijn plaats.
4. Personeel in de spa
Voor een ontspannen wellness-behandeling doet het personeel in een spa vaak extra hun best om ervoor te zorgen dat jij kunt genieten van een moment van rust. Hoewel de behandeling zelf al betaald is, is een fooi na afloop een mooie manier om je waardering te tonen.
Heb je geen geld voor een massage, maar wil je toch ontspannen? Hier leer je een paar eenvoudige technieken: Zo geef je een rustgevende voetmassage.
5. Personeel in de autowasstraat
Denk je dat een fooi in de autowasstraat overbodig is omdat de machine je auto al schoonmaakt? Niet helemaal waar! Vaak is er personeel aanwezig dat na de wasbeurt je auto nog eens extra poetst en oppoetst. Ook zij verdienen een kleine beloning voor hun werk.
Wanneer en hoeveel fooi geef je?
Het geven van fooi is een persoonlijke keuze, en je bent natuurlijk nergens toe verplicht. In landen zoals Duitsland en Nederland wordt fooi gezien als een teken van waardering voor goede service. Het is een lange traditie die vaak wordt gewaardeerd.
Maar let op: je kunt ook te veel of te weinig fooi geven. Als je niet zeker weet hoeveel fooi gepast is, kun je een vuistregel volgen: met een fooi van vijf tot tien procent van de totale rekening zit je vrijwel altijd goed.
Hoewel we gewend zijn om in restaurants en bij de kapper fooi te geven, zijn er veel andere beroepen waar mensen hard werken voor hun diensten, maar vaak geen fooi ontvangen. Of het nu gaat om meubelbezorgers, hotelpersoneel, reisgidsen, spa-medewerkers of de medewerkers van de wasstraat, een kleine extra beloning kan hun dag een stuk beter maken. Fooien geven is een mooie manier om goede service te waarderen, en met een kleine bijdrage van vijf tot tien procent toon je zeker je waardering.