Dit is waarom je maar beter niet het snelwasprogramma op je wasmachine moet gebruiken…

De was doen is niet bepaald het leukste klusje, vooral als je eigenlijk liever iets leuks met je weekendtijd zou willen doen. Maar ja, die was moet toch echt gedaan worden, toch? Het kan eigenlijk ook een vorm van zelfzorg zijn, nietwaar? Maar het snelwasprogramma van de wasmachine lijkt dan zo verleidelijk – schone was in slechts 15 minuten!

Helaas is het gebruik van het snelwasprogramma niet zo eenvoudig als het lijkt, en in feite raden sommige deskundigen het zelfs volledig af. Maar waarom zou je terughoudend moeten zijn om dit handige snelle wasprogramma te gebruiken? Laten we dat even uitzoeken.

Het gevaar achter het snelwasprogramma

Je kunt het snelwasprogramma gebruiken voor kleding zonder hardnekkige vlekken. Maar als er wijn- of olievlekken op zitten, krijg je die er niet uit. Voor licht vervuilde kleding kan het wel werken, maar bespaart het ook echt energie? Niet echt. Ondanks de korte draaitijd moet de machine heel snel veel energie gebruiken, wat juist tot meer energieverbruik leidt. Het bespaart dus geen geld en is ook niet echt goed voor het milieu. En trouwens, vergeet niet dat je je spijkerbroek beter niet te vaak moet wassen.

Wat kun je dan doen als je haast hebt en geld wilt besparen?
Het lijkt handig om de snelwasfunctie te gebruiken als je weinig tijd hebt, maar het kan je kleding beschadigen. Nieuwere wasmachines hebben een handige functie: je kunt instellen wanneer de wasmachine moet starten. Stel bijvoorbeeld in dat de was klaar is als je thuiskomt van je werk. Doe het wasgoed, wasmiddel en eventueel wasverzachter in de trommel, kies het programma en kies de tijd dat de wasmachine moet beginnen. Zo maak je je dag zowel makkelijker als efficiënter.

Nieuwere modellen
Als je een ouder model wasmachine hebt, overweeg dan om te investeren in een nieuwer model. Nieuwere modellen zijn meestal efficiënter en gebruiken minder water en energie. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, sla dan het voorwasprogramma over. Als je kleding niet erg vies is, kun je de temperatuur beter op 30 of 40 graden zetten. Maar onthoud wel dat dit niet werkt voor shirts met wijnvlekken!