Door het koken van eierschalen kun je een hoop geld besparen

Als je eierschalen kookt in plaats van ze weg te gooien, kun je veel geld besparen. Hier ontdek je waarom je dit zou moeten doen. Eieren zijn een veelgebruikt voedingsmiddel. Heb je ooit nagedacht over hoeveel schalen we weggooien? Zodra je ontdekt hoe nuttig ze kunnen zijn, zul je ze niet langer als afval zien, maar als een waardevolle hulpbron.

Uitgebalanceerd dieet

Eieren zijn een essentieel onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Bovendien bevatten ze antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van je ogen en hersenen.

Eiwit is niet alleen belangrijk voor spieren, maar ook voor de gezondheid van het immuunsysteem. Daarnaast bevatten eieren gezonde vetten, zoals geconjugeerd linolzuur (CLA), dat verschillende gezondheidsvoordelen biedt, waaronder een betere cardiovasculaire gezondheid.

Eieren zijn rijk aan essentiƫle vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine D, vitamine B12, ijzer, zink en selenium. Je kunt gerust tot vier eieren per week eten, tenzij een specialist iets anders adviseert. Eieren zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende kookmethoden, en ze zijn belangrijk in veel gerechten en koude salades.

Eiwit wordt vaak stijfgeklopt in desserts en speelt een rol in de schoonheidsverzorging voor huid en haar. Vandaag richten we ons echter op een deel van het ei dat vaak wordt weggegooid, maar zeer nuttig kan zijn: de schalen.

Hierom eierschalen koken

Bij het koken van een hardgekookt ei worden de eieren vaak met de schil en al in water gekookt. Na tien minuten worden de eieren uit het water gehaald en geschild, waarna de schalen meestal worden weggegooid. Dit is echter zonde, want eierschalen zijn zeer nuttig.

Het koken van eierschalen maakt ze tot een uitstekende natuurlijke meststof voor planten. Ze kunnen planten voorzien van calcium en andere nuttige voedingsstoffen, waardoor ze sterker en gezonder groeien. Om eierschalen te recyclen, is het belangrijk ze te koken.

Als je de schalen van hardgekookte eieren nog niet hebt gekookt, doe dit dan alsnog in een pan. Na het koken kunnen de schalen tot een fijn poeder worden vermalen of geplet. Dit poeder kan aan de potgrond worden toegevoegd en goed met het substraat worden gemengd.

Voor een meer geconcentreerde dosis calcium kun je gekookte eierschalen in een pan met water nog een uur laten koken. Door dit proces worden de schalen verder verkleind tot een fijner poeder.

Wanneer het poeder klaar is, kan het aan de potgrond worden toegevoegd. Dankzij deze nieuwe meststof zullen je planten weelderiger groeien en zullen parasieten worden weggehouden. Gezien de kosten van meststoffen voor verschillende plantensoorten en mogelijke pesticiden, is het koken van eierschalen een uitstekende manier om geld te besparen.

Met deze simpele truc kun je niet alleen je planten een boost geven, maar ook je portemonnee ontzien. Probeer het eens en ontdek de voordelen van het hergebruiken van eierschalen.