Bagagemedewerker onthult: om deze reden moet je je koffer in huishoudfolie wikkelen

Veel mensen vinden het klaarmaken van hun bagage, ook wel het “inpakken” genoemd, een essentieel onderdeel van hun vakantie. We gaan uitleggen waarom steeds meer mensen hun koffers in plastic folie wikkelen ter bescherming. Misschien is deze methode ook wel iets voor jouw volgende reis met het vliegtuig.

Kofferfolie: Wat is het nut?

Er zijn diverse redenen waarom mensen kofferfolie gebruiken. Het belangrijkste doel is natuurlijk de bescherming van je bagage.

Vuil en schade
Veel mensen willen hun bagage beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Volgens Fraport, die de luchthaven Frankfurt beheert, beschermt de folie tegen “vervuiling, krassen, openbarsten tijdens het vervoer en onbevoegde toegang”.

Ongewenste smokkelaars
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ook tegen onbevoegde toegang. Drugsdealers gebruiken vaak de bagage van onwetende reizigers om drugs te vervoeren. Op de website van het ministerie, die tips geeft voor reizen naar Colombia, kun je bijvoorbeeld de waarschuwing lezen: “Reizigers kunnen tegen hun wil en zonder hun medeweten worden misbruikt als ‘drugskoerier’.” Mocht je bagage echter met folie zijn verpakt, dan is het meteen zichtbaar of iemand eraan heeft gezeten.

Extra kosten vermijden
Een andere overweging is het voorkomen van extra kosten door overbagage. Met folie kun je namelijk twee bagagestukken aan elkaar vastmaken, zegt een woordvoerder van de luchthaven Düsseldorf. Kinderwagens en afwijkende bagage kunnen ook extra beveiligd worden met behulp van folie.

Hoe nuttig is kofferfolie echt?
Vandaag de dag wordt deze inpakservice op veel luchthavens aangeboden. De kosten liggen tussen de 10 en 20 euro, afhankelijk van de grootte van het bagagestuk. Of het inpakken van je eigen koffer nuttig is, moet iedereen voor zichzelf beoordelen.

Er is echter ook kritiek op deze methode. De folie zorgt voor een hoop afval. De luchthaven Hannover merkt ook op dat stevig ingepakte koffers mogelijk niet goed door de veiligheidscontrole komen. Bovendien kan de folie problemen veroorzaken bij het transport op de bagagebanden van luchthavens.

Dus, het mysterie van kofferfolie is opgelost. Begrijp je de redenen of ben je zelf iemand die zijn bagage op deze manier extra beschermt?