Naaktslakken vreten je tuin kaal, maar wat kun je ertegen doen?

Als je een tuin hebt, zie je ze nu overal: naaktslakken. Vooral tuiniers die hun tuin graag goed onderhouden, worden gek van deze slijmerige beestjes en weten niet meer hoe ze er vanaf moeten komen. Bij de Volkstuinvereniging in het Friese IJlst zijn ze er dagelijks druk mee bezig om de naaktslakken te verwijderen.

Vochtigheid

De oorzaak van deze toename in naaktslakken is vooral de vochtigheid. Naaktslakken houden van een vochtige omgeving. Wat ze ook heerlijk vinden, zijn de plantjes in je tuin. Dit weten ze bij de Volkstuinvereniging IJlst maar al te goed. Hannie Haven, bestuurslid van de vereniging, heeft de hele ochtend al naaktslakken verzameld. “Maar ze zijn er niet alleen in de ochtend. Het zijn er nu zo veel, dat ze overdag ook rondkruipen.”

Methoden om naaktslakken te bestrijden

Er zijn verschillende manieren om van naaktslakken af te komen, zoals ze opruimen of ze in bier laten verdrinken. Maar het definitief verwijderen van deze glibberige dieren blijkt een moeilijke opgave. Hannie: “Het zijn er echt heel veel. We hebben al van alles geprobeerd.”

Een slakkenvrije tuin

Ondertussen heeft Vera Greutink in haar tuin, vlakbij Enschede, nog geen enkele naaktslak gezien. Hoe doet zij dat? Wat is haar geheim? “Het is niet één ding, maar onze manier van tuinieren als geheel. We tuinieren volgens permacultuur. Dat betekent: niet spitten, de natuur zijn gang laten gaan,” legt Vera uit.

Een natuurlijke oplossing

In grond die je met rust laat, leven beestjes die slakken en slakkeneitjes opeten. Dit resulteert in minder slakken, of zelfs helemaal geen slakken. Permacultuur omvat meer dan alleen ongestoorde grond. “We hebben een vijver met kikkers en een egel, die dragen ook bij aan het verminderen van slakken,” vertelt Vera. “En we bedekken de grond met organisch materiaal.”

Materialen voor slakkenbestrijding

Het bedekken van de grond met organisch materiaal klinkt misschien duur, maar het kan heel eenvoudig zijn met stro, bladeren of grasmaaisel.

“Er zijn ook andere materialen die je kunt gebruiken om gevoelige planten te beschermen, zoals koffiedik en cacaodoppen,” aldus Vera. Hoe langer je deze manier van tuinieren toepast, hoe minder slakken je zult hebben. “Het wordt dus beter door de jaren heen. Het gaat niet om slakken verwijderen, maar om het vinden van een natuurlijk evenwicht.”

Met deze aanpak kunnen tuinliefhebbers hun tuin beschermen tegen naaktslakken en tegelijkertijd een gezonder ecosysteem creëren. Het draait allemaal om balans en het ondersteunen van de natuurlijke vijanden van de slakken. Dus in plaats van te vechten tegen de slakken, kan het nuttig zijn om te kijken hoe je de natuur een handje kunt helpen in je eigen tuin.

Bron: Hart van NL