Of het nu de corona-pandemie is of de energiecrisis – veel mensen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met emotionele, psychische of financiële problemen. Sommige problemen die al bestonden vóór de pandemie, zijn sindsdien zelfs verergerd. Een van die problemen is huiselijk geweld.
Een simpel handgebaar als hulpkreet
Een eenvoudig handgebaar bij huiselijk geweld moet nu herkenbaar worden als een verborgen hulpkreet die door anderen wordt opgemerkt.
De organisatie “Women’s Funding Network” zag de toename van huiselijk geweld vorig jaar en werkte samen met de “Canadian Women’s Foundation” om in april 2020 de internationale campagne “Signal for Help” te starten.
Onveiligheid door de pandemie
Door de corona-pandemie hebben veel mensen hun toevluchtsoorden verloren en voelen ze zich in hun eigen huis niet meer veilig. Door het toegenomen thuiswerken en de sluiting van vrijetijdsvoorzieningen zijn slachtoffers gedwongen om meer tijd door te brengen in hun vertrouwde omgeving, vaak samen met de daders. Hoewel vooral vrouwen met dit probleem te maken hebben, zijn er ook mannen die onder huiselijk geweld lijden.
Veel slachtoffers durven niet om hulp te vragen of weten simpelweg niet hoe ze dit moeten doen. Het Women’s Funding Network, dat zich inzet voor gelijkheid en rechtvaardigheid, heeft een manier bedacht waarmee deze mensen hun situatie kunnen laten zien en aangeven dat ze hulp nodig hebben.
Handgebaar geeft signaal van huiselijk geweld
Het gaat om een simpel gebaar waarvoor je maar één hand nodig hebt. Iedereen die zich bedreigd voelt, kan met dit handgebaar anderen onopvallend laten weten dat hij of zij in gevaar is.
Hoe maak je het handgebaar?
- Draai je handpalm naar de andere persoon of de camera en klap je duim naar binnen.
- Bedek je duim met de andere vingers.
Het handgebaar is discreter dan een codewoord en laat de andere persoon direct weten dat je in nood bent, zonder geluid te maken of een opvallende beweging te hoeven doen. Je kunt het gebaar bijvoorbeeld gebruiken tijdens een persoonlijk gesprek, een video-oproep, of als je naar de deur gaat.
Bekendheid van het gebaar is belangrijk
Degenen die het handgebaar kennen, zullen meteen weten wat ze moeten doen. Daarom is het belangrijk dat meer mensen bekend worden met deze campagne om slachtoffers te kunnen helpen.
De andere persoon kan zelf ingrijpen of het incident melden bij de bevoegde autoriteiten. Zoals te zien is in een video op Twitter, die meer dan 8 miljoen keer bekeken is, kunnen zelfs postbodes en buren de slachtoffers helpen.
Wat te doen als je het handgebaar ziet?
Reageer snel, maar weloverwogen. Elizabeth Barajas-Román, de voorzitter van het Women’s Funding Network, zegt dat er op dat moment eerst eenvoudige ja-of-nee-vragen gesteld moeten worden, zodat de situatie zo discreet mogelijk blijft. Het doel is om de dader niet te alarmeren en het slachtoffer in veiligheid te houden. Maak snel een afspraak om privé over de situatie en mogelijke oplossingen te praten.
Wie niet direct kan reageren, maar vreest dat iemand in direct gevaar is, moet de autoriteiten of de lokale hulpdiensten contacteren.
Sociale media en #signalforhelp
Via sociale media en de hashtag #signalforhelp moet het handgebaar internationale bekendheid krijgen om in de toekomst nog meer mensen te beschermen tegen huiselijk geweld. Mensen die onder huiselijk geweld of misbruik lijden, moeten bovendien weten dat het mogelijk is om discreet hulp te krijgen.