Heb jij een Airfryer thuis? Vermijd dan deze veelgemaakte fouten!

Een airfryer is een handig apparaat als je op zoek bent naar een gezondere manier om voedsel te bereiden. Het gebruik ervan kan echter tot fouten leiden als je niet weet waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruikmaakt van je airfryer.

Het voordeel van een airfryer
Een van de grootste voordelen van een airfryer is dat het gezonder is dan frituren in een traditionele frituurpan. Onderzoek gepubliceerd in de European Journal of Lipid Science and Technology heeft aangetoond dat een airfryer tot wel zeventig procent minder vet gebruikt dan een gewone frituurpan.

Dit komt neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram friet. Bovendien behoudt een airfryer meer antioxidanten en vitamine C in voedsel dan een frituurpan.

Benieuwd naar de veelgemaakte fouten bij het gebruiken van een airfryer? Lees dan snel verder.

Om het meeste uit je airfryer te halen, moet je enkele veelgemaakte fouten vermijden, zoals:

1. Het mandje te vol stoppen
Het mandje van een airfryer is niet bijzonder groot, en sommige mensen zijn geneigd om het te vol te proppen om alles erin te krijgen. Dit kan echter leiden tot minder knapperig eten.

2. Niet voorverwarmen
Net als een oven heeft een airfryer wat tijd nodig om op te warmen. Zorg ervoor dat je het apparaat altijd voorverwarmt voordat je het gebruikt, zodat je eten gelijkmatig wordt bereid.

3. Vergeten tussentijds te schudden
Om je snacks knapperig te krijgen, is het belangrijk om het mandje tussentijds goed te schudden. Hierdoor wordt je eten gelijkmatig gebakken.

4. Onjuiste snacks gebruiken
Controleer of de snacks die je gebruikt geschikt zijn voor een airfryer. Het apparaat verschilt aanzienlijk van een frituurpan, dus gebruik alleen snacks die hiervoor bedoeld zijn.

5. Niet reinigen voor het eerste gebruik
Als je een nieuwe airfryer hebt, zorg er dan voor dat je alle beschermende materialen, zoals piepschuim en plasticfolie, hebt verwijderd voordat je het apparaat voor de eerste keer gebruikt.

6. Scherpe voorwerpen gebruiken
Gebruik geen scherpe metalen voorwerpen, zoals vorken, om je eten te controleren, omdat dit de antiaanbaklaag van het mandje kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan siliconen of houten voorwerpen.

7. Airfryer te dicht bij de muur plaatsen
Plaats je airfryer niet te dicht bij de muur, aangezien het apparaat hete lucht gebruikt. Als het te dicht bij de muur staat, kan dit de luchtcirculatie belemmeren en het risico op oververhitting vergroten.

8. Geen olie gebruiken
Hoewel een airfryer bekend staat om het gebruik van minder olie, heb je soms toch een klein beetje olie nodig voor het beste resultaat. Dit helpt bij de geleiding van hete lucht en voorkomt uitdroging van je gerechten.

9. Bakpapier gebruiken
Het lijkt handig om bakpapier in het mandje te leggen om schoon te blijven, maar dit kan de luchtcirculatie belemmeren en zelfs brand veroorzaken. Het wordt afgeraden om bakpapier te gebruiken.

10. Groente te fijn snijden
Te kleine of te lichte gerechten kunnen door de luchtcirculatie alle kanten op gaan en uitdrogen. Snijd groenten in grove en gelijke stukken voor de beste resultaten.

Nu je de Airfryer hebt gebruikt, moet hij natuurlijk ook schoongemaakt worden. Om het je wat makkelijker te maken hebben we hieronder 10 handige tips voor je gevonden om ervoor te zorgen dat je je Airfryer schoon en in topconditie houdt!

Laat de airfryer afkoelen: Wacht tot de airfryer volledig is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt brandwonden en maakt het gemakkelijker om hardnekkige resten te verwijderen.

Verwijderbare onderdelen: Haal de mand, lade en eventueel andere verwijderbare onderdelen uit de airfryer. Deze kunnen vaak in de vaatwasser, maar controleer de handleiding van je apparaat voor specifieke reinigingsinstructies.

Week in warm water: Voor hardnekkige vlekken en aangekoekt voedsel, laat de verwijderbare onderdelen weken in warm water met een mild afwasmiddel. Dit maakt het gemakkelijker om de resten te verwijderen.

Niet-schurende schoonmaakmiddelen: Gebruik een zachte spons of een niet-schurend doekje om de onderdelen schoon te maken. Vermijd het gebruik van schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen die de antiaanbaklaag kunnen beschadigen.

Interieur schoonmaken: Veeg het interieur van de airfryer af met een vochtige doek. Gebruik een zachte borstel of een tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Pas op dat er geen water in het verwarmingssysteem komt.

Verwarmingselement: Het verwarmingselement kan vet en voedselresten verzamelen. Gebruik een zachte borstel of een doek om dit voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is voordat je dit doet.

Buitenkant schoonmaken: Veeg de buitenkant van de airfryer af met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van overmatige hoeveelheden water.

Regelmatige reiniging: Maak je airfryer regelmatig schoon om opbouw van vet en voedselresten te voorkomen. Dit helpt om de levensduur van het apparaat te verlengen en zorgt voor betere kookresultaten.

Luchtfilter controleren: Sommige airfryers hebben een luchtfilter dat vet en geuren opvangt. Controleer dit filter regelmatig en vervang het indien nodig.

Grondige reiniging: Plan af en toe een grondige reiniging van je airfryer. Haal alle onderdelen uit elkaar en maak alles grondig schoon, inclusief het verwarmingselement en de binnenkant van de behuizing.

Door deze tips te volgen, kun je optimaal profiteren van je airfryer en ervoor zorgen dat hij in topconditie blijft voor jarenlang gebruik.