Herfstverwachting 2024: vanaf déze datum wordt het pas echt nat

De afgelopen weken hebben we nog genoten van heerlijk nazomerweer, maar de kans is groot dat begin oktober een omslag gaat brengen. Volgens meteoroloog Michael van der Poel tonen verschillende weerkaarten en modellen aan dat we een overgang naar typisch herfstweer kunnen verwachten.

Hij voorspelt dat depressies hun invloed steeds verder uitbreiden richting noordwest Europa, wat het einde van de warme nazomerdagen kan betekenen.

De overgang naar kouder weer lijkt al snel te beginnen, met begin oktober als waarschijnlijk startpunt. De eerste dagen van de nieuwe maand kunnen al regenachtige periodes en dalende temperaturen met zich meebrengen.

Dit betekent dat het tijd is om de herfstjassen uit de kast te halen en ons voor te bereiden op onstuimiger weer. Van der Poel geeft aan dat de weerkaarten steeds “herfstachtiger” worden, wat aangeeft dat de kans op koudere, wisselvallige dagen toeneemt.

De komende depressies zorgen ervoor dat de nazomer plaatsmaakt voor een echt herfstklimaat. De invloed van deze systemen kan leiden tot regenbuien, krachtige wind en merkbaar lagere temperaturen.

Het vooruitzicht is dat dit patroon zich in de eerste week van oktober zal versterken, waardoor het onvermijdelijk wordt dat we afscheid nemen van het milde weer dat ons tot nu toe heeft getrakteerd.

Het is niet ongewoon dat de herfst vroeg zijn intrede doet, en dit jaar lijkt geen uitzondering te zijn. Van der Poel benadrukt dat de kans op kouder weer met de dag groter wordt.

Hoewel de temperaturen in september nog relatief zacht waren, geeft hij aan dat de weerkaarten vanaf begin oktober wijzen op een overgang naar een koeler en natter klimaat. Vooral in de nachten kunnen de temperaturen flink dalen, wat de eerste tekenen van de naderende winter laat zien.

Voor liefhebbers van het najaar is dit misschien goed nieuws. De herfst brengt naast regenachtige dagen ook prachtige veranderingen in de natuur.

Bomen beginnen hun bladeren te verliezen en veranderen in schitterende herfstkleuren, wat uitnodigt tot wandelingen in het bos en andere typische herfstactiviteiten. Daarnaast geeft het koudere weer ons de kans om te genieten van de gezelligheid binnenshuis, zoals warme chocolademelk en knusse avonden bij de kachel.

Hoewel we nog even kunnen genieten van de laatste restjes nazomer, is het duidelijk dat begin oktober de herfst serieus begint. Volgens meteoroloog Michael van der Poel zijn we op weg naar een koelere, wisselvallige periode. Tijd om de herfstaccessoires klaar te leggen en ons voor te bereiden op het echte najaarsweer.