Om deze reden zijn er in de herfst zoveel meer spinnen in huis

Spinnen in huis zijn voor veel mensen geen aangename verrassing, vooral niet in de herfst. Maar is het echt zo dat er in de herfst meer spinnen zijn dan in andere seizoenen? In dit artikel ontdek je waarom spinnen in de herfst je huis binnendringen en wat je kunt doen om ze te weren.

Waarom komen er in de herfst meer spinnen naar binnen?

Wanneer de temperaturen aan het begin van de herfst dalen, gaan spinnen op zoek naar warme plekjes om te overwinteren. Hoewel het lijkt alsof er meer spinnen zijn in de herfst, is dat niet per se het geval. Het gaat eerder om andere, vaak grotere, spinnen dan die je in de zomer ziet. Dit geeft de indruk dat er ineens een invasie van spinnen plaatsvindt, terwijl het eigenlijk gaat om specifieke soorten die zich in de herfst naar binnen wagen.

Veel voorkomende spinnen in huis

Er zijn enkele spinnen die je in de herfst vaker in huis tegenkomt. De bekendste soorten zijn de huisspin en de trilspin.

De huisspin

De huisspin, ook wel de grote huisspin of kelderspin genoemd, heeft een relatief klein lichaam maar zeer lange, behaarde poten. Je vindt deze spin vaak in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Ze zijn snel en kunnen een onverwachte verschijning maken, waardoor ze vaak ongewenste gasten zijn.

De trilspin

De trilspin, soms ook de grote trilspin genoemd, is een veelvoorkomende verschijning in huizen, maar valt meestal minder op door haar fragiele bouw. Je merkt haar aanwezigheid vaak pas als je per ongeluk haar web aanraakt. Ze begint dan namelijk te trillen, wat haar naam verklaart.

Spinnen die per ongeluk binnenkomen

Naast de spinnen die specifiek naar binnen trekken voor warmte, zijn er ook soorten die per ongeluk je huis binnenkomen. Deze spinnen overleven vaak niet lang omdat ze de droge lucht van verwarmde ruimtes niet goed verdragen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Herfstspin: Deze spin komt vooral in de herfst voor, zoals de naam al zegt.
  • Zebraspringspin: Een opvallende spin die vaak buiten leeft maar soms binnen te vinden is.
  • Kruisspinnen: Verschillende soorten kruisspinnen die per ongeluk in huis kunnen belanden.

Zijn spinnen in huis nuttig?

Hoewel spinnen voor veel mensen onprettige huisgenoten zijn, hebben ze ook een nuttige functie. Spinnen jagen namelijk op kleine insecten zoals vliegen en muggen, die anders mogelijk overlast zouden veroorzaken. In de netten van tuinspinnen blijven zelfs wespen hangen. Maar als je last hebt van spinnenangst, biedt dit voordeel waarschijnlijk weinig troost.

Hoe kun je spinnen uit je huis houden?

Er zijn verschillende manieren om spinnen buiten de deur te houden. Eén van de effectiefste methoden is het gebruik van horren voor ramen en deuren. Daarnaast zijn er ook een aantal huis-, tuin- en keukenmiddelen die kunnen helpen om spinnen af te schrikken:

  • Lavendel en munt: Spinnen houden niet van de geur van lavendel en munt. Je kunt gedroogde of verse planten op je vensterbank zetten, zowel binnen als buiten.
  • Kastanjes: Als je kastanjes licht kneust, komt er een geur vrij die spinnen niet prettig vinden. Leg deze op de vensterbank om spinnen op afstand te houden.
  • Regelmatig schoonmaken: Het regelmatig schoonmaken van je huis, vooral met schoonmaakmiddelen die azijn of een citrusgeur bevatten, kan helpen. Spinnen houden namelijk niet van deze geuren.

Wat te doen als spinnen al binnen zijn?

Als de spinnen al een weg naar binnen hebben gevonden, zijn er humane manieren om ze te verwijderen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ze te doden met een krant, schoen of stofzuiger, is het beter om ze gewoon buiten te zetten. Als je bang bent voor spinnen, kun je speciale spinnenvangers kopen die het proces makkelijker maken. Voor de minder angstige mensen volstaat een simpel glas en een vel papier om de spinnen op een veilige manier buiten te zetten.

Spinnen zijn in de herfst een veelvoorkomend fenomeen in huizen, niet omdat er meer spinnen zijn, maar omdat de soorten die je in de herfst ziet, groter en zichtbaarder zijn. Hoewel veel mensen een afkeer hebben van spinnen, zijn ze nuttige wezens die helpen om insectenpopulaties onder controle te houden. Door preventieve maatregelen zoals horren en bepaalde geuren kun je voorkomen dat spinnen je huis binnenkomen. Als ze er toch zijn, zijn er diervriendelijke manieren om ze weer naar buiten te brengen.