Statiegeldflessen verzamelen: in deze gevallen is het verboden

Voor veel mensen is het verzamelen van statiegeldflessen een manier om financieel rond te komen. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om flessen te verzamelen, vooral wanneer je ze uit vuilnisbakken of glascontainers haalt? In dit artikel lees je de regels en waar je op moet letten.

Waarom verzamelen mensen statiegeldflessen?

Door een laag inkomen, een kleine pensioenuitkering of werkloosheid proberen veel mensen wat extra geld te verdienen door statiegeldflessen te verzamelen. Elke fles of blikje met statiegeld vertegenwoordigt een klein bedrag: 10 cent voor een bierfles en 15 cent voor eenmalige flessen of blikjes. Voor mensen die in armoede leven, kan dit een belangrijke bron van inkomsten zijn.

Je ziet dan ook vaak mensen die flessen en blikjes proberen te verzamelen uit vuilnisbakken of glascontainers. Maar is dat wel legaal? Laten we kijken wat de regels zijn rondom het verzamelen van statiegeldflessen.

Wanneer mag je statiegeldflessen verzamelen?

Het is in principe toegestaan om flessen en blikjes op te rapen die op de grond liggen. Verschillende rechtbanken hebben al geoordeeld dat er bij het oprapen van verlaten statiegeldverpakkingen geen sprake is van diefstal. De verpakkingen zijn dan namelijk van niemand. Niemand kan dan meer aanspraak kan maken op het statiegeld.

Bij glascontainers en vuilnisbakken ligt het iets ingewikkelder. Theoretisch gezien behoort de inhoud van een container of vuilnisbak toe aan de eigenaar van die bak zodra de fles of het blikje erin is gegooid. Toch wordt het verzamelen van statiegeldverpakkingen uit afvalbakken vaak gedoogd, zolang er geen schade wordt veroorzaakt.

Duits initiatief

Een interessante ontwikkeling is de introductie van het initiatief “Pfand gehört daneben” in Duitsland. Dit initiatief moedigt mensen aan om hun statiegeldflessen niet in vuilnisbakken te gooien, maar ernaast te plaatsen in een speciale ‘statiegeldring’ die aan afvalbakken is bevestigd. Deze ring, ontworpen door Paul Ketz, is bedoeld om het makkelijker te maken voor flessenverzamelaars om de flessen veilig te pakken zonder in de vuilnisbakken te hoeven graaien. Dit systeem is inmiddels al in meer dan 100 Duitse steden ingevoerd.

Wanneer is het verboden om statiegeldflessen te verzamelen?

Hoewel het vaak is toegestaan om statiegeldflessen te verzamelen, zijn er enkele situaties waarin dit verboden is. Om boetes te vermijden, is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

  • Privé-vuilnisbakken: Het is niet toegestaan om statiegeldflessen of blikjes zonder toestemming uit privé-vuilnisbakken of containers te halen. Als je dat toch doet zonder toestemming van de eigenaar, maak je je schuldig aan diefstal.
  • Tijdens werktijd: Het verzamelen van statiegeldflessen tijdens werktijd kan ook problematisch zijn. Als een werkgever het oprapen van statiegeldverpakkingen op het werk heeft verboden, mag een werknemer geen flessen uit vuilnisbakken pakken tijdens het werk. Dit kan zelfs leiden tot een ontslag op staande voet.
  • Stations en vliegvelden: Op treinstations en luchthavens is het doorgaans verboden om vuilnisbakken door te zoeken. Dit staat vaak vermeld in de huisregels, en geldt voor het hele terrein, inclusief perrons, restaurants en winkels. Veel luchthavens hebben soortgelijke regels.

Moet je belasting betalen over verzameld statiegeld?

Hoewel het voor de meeste flessenverzamelaars niet van toepassing zal zijn, is het goed om te weten dat je statiegeldinkomsten moet aangeven als deze boven de belastingvrije voet uitkomen. In 2023 was dit bedrag 10.908 euro. Als je meer dan dit bedrag verdient door het verzamelen van statiegeldflessen, moet je dit aangeven bij de belastingdienst en er belasting over betalen.

Het verzamelen van statiegeldflessen is in veel gevallen legaal, vooral wanneer het gaat om flessen die op straat liggen. Echter, in sommige situaties, zoals bij privé-eigendommen of op stations, is het verboden en kan het je zelfs een boete opleveren. Daarnaast zijn er initiatieven zoals de ‘statiegeldring’ die het voor verzamelaars makkelijker en veiliger maken om flessen te verzamelen zonder in vuilnisbakken te hoeven graaien. Hoewel statiegeld voor de meeste mensen een klein extraatje is, kan het voor anderen een cruciale bron van inkomsten zijn.