Steeds meer restaurants vervangen papieren menukaarten door QR-codes: “Dit veroorzaakt veel frustratie”

Steeds meer restaurants stappen over op digitale menukaarten, maar veel gasten staan hier niet positief tegenover. Waar een restaurantbezoek voor de één een praktische maaltijd is, zien velen het als een speciale belevenis. De gezellig gedekte tafels, het attente personeel, misschien zelfs kaarslicht en de vertrouwde papieren menukaart dragen bij aan die ervaring. Echter, steeds meer restaurants vervangen hun papieren menukaarten door een QR-code die gescand moet worden met een smartphone. Deze trend veroorzaakt bij veel gasten frustratie.

Waarom veel mensen tegen digitale menukaarten zijn

In mei 2024 voerden het kassasysteembedrijf Lightspeed en onderzoeksplatform Medallia een enquête uit over de acceptatie van QR-code-menukaarten. Aan deze enquête deden 7500 mensen mee uit verschillende landen, waaronder Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. De resultaten toonden aan dat 85,73 procent van de respondenten de voorkeur gaf aan een traditionele, gedrukte menukaart.

Hoewel bijna de helft van de respondenten (43,51 procent) aangaf digitale menukaarten te gebruiken, zei een derde (35,13 procent) dat ze absoluut een papieren menukaart willen. Ongeveer 7 procent van de ondervraagden gaf zelfs aan dat ze het restaurant zouden verlaten als er alleen digitale menukaarten beschikbaar zijn. Een derde van de deelnemers gaf aan een hekel te hebben aan QR-code-menukaarten.

Waarom digitale menukaarten toch worden gebruikt

QR-code-menukaarten kwamen tijdens de coronapandemie op, toen fysieke menukaarten vanwege hygiënerichtlijnen niet aan meerdere gasten konden worden uitgereikt. De QR-code bood een handige oplossing en veel restaurants zijn deze methode ook na de pandemie blijven gebruiken.

De voordelen van digitale menukaarten zijn duidelijk: ze zijn goedkoper omdat de kosten voor papier en drukwerk vervallen. Daarnaast kunnen restaurants hun menu’s snel aanpassen, bijvoorbeeld wanneer er seizoensgerechten wisselen of fouten in het menu moeten worden gecorrigeerd. Ook hoeven digitale menukaarten niet persoonlijk door het personeel te worden uitgereikt, wat tijd bespaart.

Waarom smartphones aan tafel voor problemen zorgen

In veel gezinnen is het gebruik van een smartphone tijdens het eten verboden. Gezamenlijk eten biedt de kans om elkaar te spreken en de dag door te nemen. Ook in een restaurant zou de persoonlijke communicatie centraal moeten staan. Als gasten echter hun telefoon moeten gebruiken om het menu te bekijken, bestaat de kans dat de smartphone ook na het bestellen op tafel blijft liggen. Dit kan afleiden en de sociale interactie verstoren. Een telefoongesprek of binnenkomende berichten voelen vaak als een ongenode gast die de maaltijd verstoort.

Daar komt bij dat niet iedereen een smartphone heeft, en soms kan de batterij leeg zijn. Gelukkig zijn er dan nog altijd obers die op verzoek het menu kunnen toelichten, maar dit vereist vaak meer tijd en aandacht van het personeel.

Wat vind jij van digitale menukaarten?

Hoewel digitale menukaarten voor veel restaurants kostenbesparend zijn en praktisch kunnen zijn bij veranderingen in het menu, zorgen ze voor ongemak bij veel gasten. Voor velen hoort een papieren menukaart bij de algehele restaurantervaring, en de verplichte interactie met een smartphone aan tafel wordt gezien als storend. Het lijkt erop dat, hoewel technologie in veel opzichten voordelen biedt, sommige traditionele elementen van een restaurantbezoek moeilijk te vervangen zijn. Wat vind jij? Moeten restaurants vasthouden aan papieren menukaarten of is de digitale oplossing juist de toekomst?