Heb je een van deze pincodes? Verander deze meteen voor het te laat is

Je PIN-code moet één van je best bewaarde geheimen zijn. Maar bepaalde getallencombinaties kunnen je snel verraden.

De dilemma voor de geldautomaat

Ken je dat moment? Je staat voor een pinautomaat of wilt je ergens online aanmelden en denkt: “Welke PIN moet ik kiezen?” Er zijn veel opties, maar er zijn codes die je absoluut moet vermijden. Voordat je in de verleiding komt zo’n voor de hand liggende combinatie te gebruiken, leggen we uit waarom je dat niet moet doen.

Wat betekent PIN eigenlijk?

Het woord “PIN” is een afkorting van “Persoonlijke Identificatie Nummer”. Dit is een cijferige of alfanumerieke code die wordt gebruikt in veel elektronische verificatiesystemen. Je vindt ze vaak in de financiële wereld, waar ze dienen als een extra beveiligingslaag voor toegang tot bankrekeningen, creditcards of andere gevoelige gegevens. Een PIN-code is privé en meestal alleen bekend bij de gebruiker. Het helpt de persoonlijke informatie van de gebruiker te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Veelvoorkomende 3-cijferige codes

Mensen zijn over het algemeen niet goed in het onthouden van willekeurige getallencombinaties. Ons brein is meer visueel, waardoor we beelden makkelijker onthouden dan cijfers. Hierdoor kunnen we snel fouten maken.

3 tips om je PIN te onthouden

Het is essentieel dat je zorgvuldig omgaat met je pinpas en bijbehorende code. Hier zijn enkele tips om je te helpen je PIN-code te onthouden:

  1. Maak een verhaal: Creëer een kort, simpel verhaal met je PIN-code erin verwerkt. Bijvoorbeeld voor “1225”: Een kind (1) en twee tweelingen (22) zijn samen vijf mensen (5).
  2. Gebruik geheugensteuntjes: Bijvoorbeeld, voor de code “1225”, denk aan de datum van Eerste Kerstdag als je het achterstevoren leest.
  3. Melodieën: Zie het toetsenbord als een piano en verzin een melodie die je altijd ‘speelt’ bij het invoeren.

De lijst van meest voorkomende pin-codes lees je op de volgende pagina. Gebruik deze codes dus niet!