Zo vervang je op een simpele manier de kraan in de badkamer

Een van de meest voorkomende problemen in de badkamer is een kraan die begint te lekken, vertoont tekenen van slijtage, of simpelweg niet meer naar behoren werkt. Gelukkig hoef je geen professionele loodgieter in te schakelen om dit probleem op te lossen. In dit artikel gaan we je stap voor stap begeleiden bij het vervangen van een kraan in je badkamer, en dat alles op een eenvoudige en doeltreffende manier. Zo kun je binnen de kortste keren weer genieten van een goedwerkende én stijlvolle kraan, en je badkamer een nieuwe en frisse uitstraling geven. Dus, laten we aan de slag gaan en ontdekken hoe je dit huiselijke project tot een succes kunt maken.

Stap 1: Verzamel de benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  • Een nieuwe kraan
  • Een verstelbare moersleutel
  • Een schroevendraaier
  • Een emmer
  • Een handdoek
  • Teflon tape
  • Siliconenkit
  • Een doekje

Zorg ervoor dat de nieuwe kraan die je hebt gekozen past op de bestaande opening in je wastafel of bad.

Stap 2: Sluit de watertoevoer af

Voordat je begint met het vervangen van de kraan, moet je de watertoevoer naar de badkamer afsluiten. Dit kan meestal worden gedaan door de hoofdkraan in de buurt van de watermeter uit te schakelen. Zorg ervoor dat er geen water meer uit de kraan stroomt voordat je verder gaat.

Stap 3: Verwijder de oude kraan

Om de oude kraan te verwijderen, volg je deze stappen:

  1. Plaats een emmer onder de kraan om eventueel achtergebleven water op te vangen.
  2. Gebruik de verstelbare moersleutel om de moeren onder de wastafel los te draaien waarmee de kraan is bevestigd.
  3. Verwijder voorzichtig de oude kraan en zorg ervoor dat je geen waterdruppels op de vloer laat vallen.

Stap 4: Bereid de nieuwe kraan voor

Voordat je de nieuwe kraan installeert, breng je een laagje Teflon tape aan op de schroefdraad van de kraan. Dit helpt bij het voorkomen van waterlekkage.

Stap 5: Installeer de nieuwe kraan

Plaats de nieuwe kraan in het gat in de wastafel en zorg ervoor dat deze recht zit. Draai de moeren onder de wastafel weer stevig vast met de verstelbare moersleutel. Zorg ervoor dat de kraan goed is bevestigd en niet wiebelt.

Stap 6: Sluit de watertoevoer aan

Sluit de watertoevoerleidingen aan op de nieuwe kraan. Meestal zijn er twee leidingen: een voor warm water en een voor koud water. Gebruik de verstelbare moersleutel om de leidingen stevig aan te draaien. Zorg ervoor dat je de juiste leidingen aan de juiste kant van de kraan aansluit.

Stap 7: Controleer op lekkages

Zet de watertoevoer weer aan en controleer of er geen lekkages zijn bij de nieuwe kraan. Als je ergens water ziet lekken, draai dan de watertoevoer meteen weer dicht en controleer of de leidingen goed zijn aangesloten.

Stap 8: Kit de kraan af

Breng wat siliconenkit aan rond de basis van de kraan waar deze de wastafel raakt. Dit zorgt voor een waterdichte afdichting en geeft een nette afwerking.

Stap 9: Maak alles schoon

Veeg eventuele resten of vlekken weg en zorg ervoor dat je nieuwe kraan er glanzend en schoon uitziet.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist met succes een nieuwe kraan in je badkamer geïnstalleerd! Nu kun je genieten van een goedwerkende en stijlvolle kraan die je badkamer weer nieuw leven inblaast. Het vervangen van een kraan kan even wat tijd en moeite kosten, maar het is een haalbare klus voor de meeste doe-het-zelvers. Als je twijfelt of je de klus aankunt, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Veel succes met je badkamerproject!