Déze euromunten kunnen een fortuin waard zijn! Heb jij ze nog liggen?

4. San Marino 2004

Ook San Marino gaf in 2004 een bijzondere 2-euromunt uit, ter ere van de historicus Bartolomeo Borghesi. Met een oplage van slechts 110.000 exemplaren is deze munt behoorlijk schaars. Door de lage beschikbaarheid onder verzamelaars is de waarde van deze munt gestegen tot bedragen tussen de 100 en 200 euro, afhankelijk van de staat waarin hij verkeert. Vooral ongebruikte exemplaren zijn gewild.

5. Spanje 2009

Sommige munten uit Spanje uit 2009 missen de sterren rond de kaart van Europa. Deze fout maakt ze uniek. Hoewel het precieze aantal onbekend is, zijn ze zeldzaam. Een exemplaar in goede staat kan tot wel 100 euro opbrengen.

6. Duitsland 2008

Ook Duitsland maakte een fout in 2008. Sommige 2-euromunten uit dat jaar tonen de oude kaart van Europa. Deze fout kwam slechts in een klein deel van de oplage voor. De waarde van deze munt ligt rond de 50 euro.

7. Litouwen 2021

Deze 2-euromunt maakt deel uit van een reeks over Litouwse regio’s. De gewone circulatiemunt is niet bijzonder zeldzaam, maar de BU-versie – die alleen voorkomt in speciale verzamelsets – is een stuk lastiger te vinden. Door de beperkte oplage van deze sets kan de waarde oplopen tot 40 euro. Verzamelaars van regio-thema’s zijn er dol op.

8. Estland 2021

Estland bracht in 2021 een munt uit die aandacht geeft aan de Finno-Oegrische volken, een culturele en taalkundige groep. De standaardvariant is goed verkrijgbaar, maar de proofversie, die alleen in gelimiteerde verzameluitgaven voorkomt, is veel zeldzamer. Die proof-uitvoering kan ongeveer 70 euro waard zijn. Vooral muntverzamelaars met interesse in cultuur en taalthema’s zoeken deze graag.

Hoe herken je een waardevolle munt?

Wil je echt zeker weten of je een waardevolle munt in handen hebt? Let dan goed op een paar belangrijke kenmerken. Kijk eerst naar het jaartal op de munt en het land van herkomst, want sommige jaren of landen hebben kleinere oplages.

Controleer ook of er sprake is van bijzondere fouten of afwijkingen in het ontwerp. Zulke fouten maken een munt vaak extra zeldzaam. Tot slot speelt de staat van de munt een grote rol: hoe mooier en onbeschadigder de munt eruitziet – bijvoorbeeld glanzend of ongebruikt – hoe hoger de waarde kan zijn.

Financiële verrassing

Hoewel de meeste euromunten geen bijzondere waarde hebben, zijn er enkele uitzonderingen die flink meer waard kunnen zijn. Of het nu komt door hun zeldzaamheid, historische referenties, of omdat ze uit de circulatie zijn gehaald, deze munten kunnen een leuke financiële verrassing opleveren. Als je dus een van deze munten in je portemonnee vindt, is het de moeite waard om even te checken wat ze op kunnen leveren.