Gaspitten schoonmaken een vervelend klusje? Met dit trucje is het binnen 5 minuten gedaan

Je gasfornuis schoonmaken is een klusje dat veel mensen liever uitstellen. Maar wanneer je dit steeds blijft doen, wordt je fornuis alsmaar viezer. Daarbij heb je nog de gaspitten die door veel mensen als vervelend worden ervaren.

Met deze tips krijg je de fornuis en gaspitten binnen no-time weer glanzend schoon.

Gaspitten schoonmaken
Misschien is het grootste nadeel van een gasfornuis wel het schoonmaken ervan. Want zeg eens eerlijk: Maak jij jou gaspitten na het koken meteen schoon? Dat zou natuurlijk wel beter zijn! Het is verstandig om de gaspitten eens in de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Je hebt daarvoor het volgende nodig:
– soda
– afwasmiddel
– spons
– kokend water
– oude theedoek
– keukenhandschoenen

Stap 1: gietijzeren pandragers schoonmaken
Het gasfornuis bestaat uit verschillende onderdelen: gietijzeren pandragers (de rekken), aluminium gaspitten en branderdeksels. De gietijzeren pandragers zijn vaak erg vet en die kun het best laten weken in kokend water met een flinke schep soda.

Dit kan gewoon in de wasbak. De pandragers kan je gemakkelijk schoon schrobben nadat ze 30 minuten in kokend heet water hebben geweekt. Maak ze wel erg goed droog met een oude theedoek, want zo voorkom je roest.

Tip: trek ook meteen de knoppen van het fornuis en laat deze samen met de pandragers weken in kokend heet water. De gasfornuis knoppen zijn vaak erg vettig en vuil. Droog ze na het weken af met een oude theedoek.

Stap 2: aluminium gaspitten schoonmaken
De aluminium ringen van de gasbranders (ook wel branderkelken genoemd) kun je in een badje met kokend water en wat afwasmiddel laten weken. Maak aluminium nooit schoon met soda, want anders kunnen ze verkleuren! De ringen zijn na een half uur weken makkelijk schoon te poetsen met een metalen pannenspons.

Stap 3: Branderdeksels schoonmaken
De branderdeksels (gemaakt van messing of aluminium) kun je het beste meteen na het koken reinigen met een allesreiniger en afspoelen met water. Let wel dat je dit pas doet nadat ze zijn afgekoeld.

Intensieve reiniging gaat hetzelfde als bij de gaspitten. Laat de branderdeksels in een sopje van afwasmiddel weken en verwijder vervolgens met een pannenspons of schuurspons het vuil. Zo, de gaspitten zijn schoon! Nu de rest van het fornuis nog.

Gaspitten schoonmaken met ammoniak
Een andere manier om de gaspitten te reinigen is met ammoniak. Zet de pitten, deksels en de roosters met een schaaltje ammoniak in een vuilniszak. Knoop deze goed dicht en laat het een nacht buiten staan.

Maak de zak de volgende ochtend buiten open en adem de dampen niet in, die zijn erg ongezond! Het vet is nu gemakkelijk met een doek te verwijderen.

Niet in de vaatwasser!
Sommige mensen denken er makkelijk vanaf te zijn door de gaspitten in de vaatwasser te doen. Dat is niet zo’n goed idee: de gaspitten worden er dof van en je krijgt ze daarna niet meer zo gemakkelijk weer glanzend. En nog erger: ze kunnen daardoor gaan roesten!