Heb jij madeliefjes in de tuin? Verwijder ze dan niet!

Het madeliefje is een bijzondere plant met vele verschillende namen. In de lente en zomer bedekken enorme tapijten van madeliefjes de grasvelden. Dit plantje, wat eigenlijk vrij ongewoon is voor inheemse planten, bloeit zelfs het hele jaar door. Zelfs in de koudere maanden kun je het tegenkomen. Maar wanneer moet je madeliefjes verwijderen?

Madeliefjes in de tuin

Als je van een dicht, Engels gazon houdt, zul je waarschijnlijk minder blij zijn met de aanwezigheid van madeliefjes en het onkruid snel willen verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat madeliefjes behoren tot de zogenaamde indicatorplanten. Hoe meer madeliefjes er in je gazon groeien, hoe meer voedingsstoffen er ontbreken. Door regelmatig te verticuteren en te bemesten, geef je madeliefjes minder kans om zich te verspreiden.

Madeliefjes hebben ook licht nodig. Maai je gazon dus niet te kort, zodat het gras de madeliefjes kan overgroeien en ze zo minder kans krijgen om te groeien.

Waarom madeliefjes behouden?

Het madeliefje is een ware alleskunner. De volgende vijf redenen om madeliefjes in je tuin te behouden, kunnen zelfs de grootste tegenstanders overtuigen:

1. Waardevol voor insecten

Toegeven, blootsvoets over een madeliefjesveld lopen kan wat pijnlijk zijn. Bijen en andere insecten houden van de vele kleine bloemen van het madeliefje, omdat deze hen pollen en nectar bieden.

Door zijn lange bloeiperiode is het madeliefje van de lente tot de late herfst een voedselbron voor talloze insecten. Dit maakt de plant bijzonder waardevol. Je zou madeliefjes dus beter niet uit het gazon verwijderen, maar genieten van het zoemende leven in je tuin – het liefst met schoenen aan.

2. Madeliefjes zijn eetbaar

Een lekkere, verfrissende salade is in de zomer heerlijk. Nog beter smaakt het met knapperig groen als je er madeliefjes aan toevoegt. De bloemen van het wilde kruid smaken licht nootachtig, de stengel en bladeren doen denken aan zuring. Daarnaast is het madeliefje rijk aan mineralen en vitaminen. Ook in soepen, kruidenkwark, als broodbeleg en in drankjes komt het tot zijn recht.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld daslook of weidechampignons, heeft het madeliefje geen giftige dubbelganger, dus je kunt bij het plukken niets fout doen. Let er alleen op dat je madeliefjes niet langs de weg plukt of van behandelde grasvelden verzamelt. De veiligste keuze is om ze uit je eigen tuin te halen. Let er wel op dat je niet te veel madeliefjes eet, grote hoeveelheden kunnen diarree en braken veroorzaken.

3. Madeliefjes als geneeskrachtige plant

In 2017 was het madeliefje officieel de geneeskrachtige plant van het jaar. Het helpt bij hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, menstruatieklachten, huidaandoeningen en luchtwegaandoeningen. Een thee van madeliefjes heeft bijvoorbeeld een slijmoplossende, pijnstillende, bloedzuiverende en spijsverteringsbevorderende werking.

Zo maak je het:

Doe een eetlepel bloemen in een kopje en giet er 200 ml kokend water bij. Laat het mengsel tien minuten trekken en zeef dan de bloemen eruit. Overigens helpt madeliefjesthee niet alleen van binnen – bij acne of onzuivere huid kan het als gezichtslotion worden gebruikt.

4. Madeliefjes zijn prachtig om te zien

Steek je hand op als je niet als kind midden in een madeliefjesveld zat en kransen vlocht! Voor de een ging dat beter dan voor de ander, maar de meesten hadden er waarschijnlijk veel plezier in. Kinderen vinden het geweldig om van de kleine bloemen bloeiende haarsieraden te maken. Met wat oefening en geduld lukt het zelfs de onhandigen.

Wie minder vaardig is, kan de madeliefjes ook gewoon in kleine boeketjes verzamelen en in kleine vaasjes zetten. Zo creëer je kleine blikvangers op de tafel.

5. Madeliefjes als robuuste grasvervanger

De strijd tegen de natuur win je zelden. Als madeliefjes zich eenmaal in je gazon hebben gevestigd, is het moeilijk om de robuuste bloemen weer te verwijderen. Een paar tips over hoe je tegen madeliefjes kunt strijden, heb je hierboven al gelezen.

Maar is een Engels gazon nog wel van deze tijd? Met de steeds langer durende hitteperiodes verdrogen grasvelden sneller. Als je toch een zo groen mogelijke tuin wilt zonder voortdurend water te geven in de zomer, kun je eens nadenken over madeliefjes als robuuste grasvervanger.

Door de vele zaden en worteluitlopers vermenigvuldigt het madeliefje zich snel en zonder veel moeite. Bovendien is de plant vrij veeleisend en gedijt op de meeste plaatsen. Eenmaal in de tuin gevestigd, vormt het snel een duurzame, groene en stevige mat.

Het madeliefje is een ware alleskunner! Het ziet er mooi uit, je kunt er prachtige kransen van vlechten, het heeft een genezende werking, smaakt goed in salades en biedt insecten voedsel. Geniet dus van deze veelzijdige plant in je tuin, in plaats van er tegen te vechten!