Wat betekent de houdbaarheidsdatum op medicijnen eigenlijk? In dit artikel lees je alles over hoe je omgaat met medicijnen waarvan de houdbaarheid verlopen is. De houdbaarheid van medicijnen is niet te vergelijken met de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Waar je voedsel dat niet beschimmeld of bedorven is soms nog kunt eten na de datum, gelden voor medicijnen strengere regels.
Voordat medicijnen verkocht mogen worden, ondergaan ze strenge stabiliteitstests om te zorgen dat ze hun fysieke en chemische eigenschappen behouden. Op basis van deze tests wordt de houdbaarheidsdatum vastgesteld.
Deze datum garandeert dat het medicijn tot die tijd de beloofde werking biedt. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan is de producent aansprakelijk. Naast de vervaldatum zijn er vaak ook aanwijzingen over de houdbaarheid na het eerste gebruik.
Zo zijn tabletten ongeveer twee tot drie jaar houdbaar, terwijl zalven, crèmes en gels slechts drie tot zes maanden meegaan na opening, en sappen zelfs maar enkele dagen.
De houdbaarheid van sommige medicijnen hangt ook af van het actieve bestanddeel. Bijvoorbeeld, Metronidazol, vaak gebruikt in antibiotica, breekt af in stikstofoxiden en mag niet gebruikt worden na de vervaldatum.
Op de volgende pagina lees je of het veilig is om verlopen medicijnen in te nemen.