Is het veilig om verlopen medicijnen in te nemen?
Overschrijding van de houdbaarheidsdatum betekent niet direct dat een medicijn slecht of gevaarlijk is. Echter, apothekers en artsen adviseren sterk tegen het gebruik ervan. De effecten van medicijnen na de vervaldatum zijn vaak onvoldoende onderzocht.
Vanuit chemisch oogpunt blijven pijnstillers zoals Ibuprofen, Paracetamol en Aspirine vaak langer goed dan aangegeven. Toch wordt afgeraden ze veel later te gebruiken omdat de werkzame stoffen afbreken en hun effectiviteit verliezen. Aspirine bijvoorbeeld breekt af tot azijnzuur.
Vloeibare medicijnen zoals oogdruppels, zalven, sappen of gels moeten absoluut weggegooid worden na de vervaldatum vanwege hun gevoeligheid voor bacteriën. Bij verlopen crèmes is goed te zien dat ze ontbinden in hun componenten en hun oorspronkelijke consistentie verliezen.
Welke stoffen verliezen hun werking na de vervaldatum?
Enkele voorbeelden van werkzame stoffen die hun effectiviteit verliezen na de vervaldatum zijn:
- Hydrochlorothiazide (vaak gebruikt in bloeddrukmedicatie)
- Tetracycline (gevonden in antibiotica)
- Codeïne (aanwezig in pijnmedicatie)
- Medicijnen die dagelijks genomen worden zoals Insuline, bloedverdunners en anti-epileptica
Deze kunnen omzetten in giftige stoffen en zijn soms zelfs levensbedreigend na de vervaldatum.
Hoe bewaar je tabletten, sappen en zalven?
De manier waarop je medicijnen bewaart, beïnvloedt ook hun houdbaarheid. Bij verkeerde opslag verliezen medicijnen hun effect. Apothekers raden aan medicijnen in hun originele verpakking te bewaren volgens de aanwijzingen in de bijsluiter. De meeste medicijnen moeten droog en onder de 25 °C opgeslagen worden, maar niet in direct zonlicht.
Een medicijnkastje in de slaap- of woonkamer is ideaal. De badkamer of keuken zijn vanwege de hoge luchtvochtigheid minder geschikt.
Bij vloeibare medicijnen zoals druppels, zalven, sappen, gels en crèmes is het belangrijk de openingsdatum te noteren. Deze zijn slechts kort houdbaar na opening en op de verpakking is vaak een veld voor de openingsdatum: “Geopend op: …”. De houdbaarheid na opening vind je ook op de verpakking.
Weggooien van verlopen medicijnen
De richtlijnen voor het weggooien van verlopen medicijnen variëren per locatie. In sommige steden mogen medicijnen in de huisvuil worden weggegooid, terwijl in andere steden gevraagd wordt ze naar een recyclingcentrum of een chemisch afval punt te brengen. Sommige apotheken nemen vrijwillig verlopen medicijnen terug. Het is echter overal verboden om medicijnen in het toilet of de gootsteen te gooien.
Het is een goed moment om je medicijnkastje te herzien. Gooi je verlopen medicijnen weg, of neem je ze nog steeds in?