LET OP: Je kan voortaan beter geen kassabonnetjes meer aanraken en dit is waarom (echt waar)

Is een kassabon giftig?

Kassabonnen zijn een alledaags item dat we dagelijks ontvangen tijdens het winkelen. Ze lijken onschuldig, maar wat als we je vertellen dat ze mogelijk giftig kunnen zijn? De laatste tijd zijn er bezorgdheid en onderzoek geweest naar de chemische stoffen die op kassabonnen worden gebruikt en de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid. Kortom: een kassabon is giftig. Lekker man!

Thermisch papier en BPA

Het meeste kassabonpapier wordt behandeld met een chemische stof genaamd bisfenol A (BPA). BPA is een industrieel chemisch middel dat wordt gebruikt om thermisch papier te maken, dat reageert op warmte om de inkt te laten verschijnen. Helaas is BPA bekend als een hormoonontregelaar en kan het negatieve effecten hebben op ons lichaam.

Opname door de huid

Een van de zorgwekkende aspecten van kassabonnen is dat de BPA die erop wordt gebruikt, gemakkelijk kan worden opgenomen door de huid. Wanneer we een kassabon aanraken, vooral als onze handen vochtig of vettig zijn, kunnen de chemicaliën worden overgedragen op onze huid en vervolgens in ons lichaam terechtkomen. Dit kan leiden tot blootstelling aan BPA, zelfs als we de bon niet bewust in onze mond stoppen.

Gezondheidsrisico’s

Verschillende studies hebben verbanden gelegd tussen blootstelling aan BPA en gezondheidsproblemen zoals hormoonontregeling, vruchtbaarheidsproblemen, diabetes, obesitas en zelfs kanker. Hoewel de exacte impact van BPA op de gezondheid nog steeds onderwerp van onderzoek is, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s.

Verminderen van blootstelling giftige kassabon

Gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om onze blootstelling aan BPA op kassabonnen te verminderen. Ten eerste kunnen we proberen om kassabonnen indien mogelijk te vermijden. Vraag bijvoorbeeld of de bon digitaal kan worden verzonden of bewaar alleen de bonnen die je echt nodig hebt.

Als je toch een bon ontvangt, vermijd dan direct contact met je huid, vooral als je handen vochtig of vettig zijn. Gebruik handschoenen of neem de bon op met een papiertje of tissue. Zorg er ook voor dat je na het aanraken van een bon je handen grondig wast.

Zoek naar veiligere alternatieven kassabon giftig

Gelukkig zijn er alternatieven voor traditioneel thermisch papier dat BPA bevat. Steeds meer bedrijven kiezen voor BPA-vrije thermische papieropties, die veiliger zijn voor de gezondheid. Moedig winkeliers en bedrijven aan om over te stappen op deze veiligere alternatieven en maak bewuste keuzes bij het winkelen.

Hoewel kassabonnen op het eerste gezicht misschien onschuldig lijken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s die ze met zich mee kunnen brengen. De aanwezigheid van BPA op kassabonnen kan leiden tot blootstelling aan deze schadelijke stof. Het vermijden van direct contact en het zoeken naar veiligere alternatieven kan helpen om de blootstelling aan BPA te verminderen. Het is altijd verstandig om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Wist jij dat kassabonnetjes eigenlijk hartstikke giftig zijn? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina!