Het lijkt in eerste instantie misschien een dure en tegenstrijdige actie, maar het blijkt een slimme manier om geld te besparen te zijn. We leggen je uit in welke situaties je met deze truc een hoop kosten kunt besparen.
Voordat je je verwarming voluit zet, is het belangrijk om eerst te weten wat voor soort verwarming je hebt. Er is namelijk een klein, maar belangrijk verschil tussen verschillende verwarmingen. Niet elke verwarming moet in de zomer op stand 5 worden gezet.
Verwarming in de zomer aanzetten?
Het idee achter deze bespaartip is eigenlijk vrij simpel. Aan het begin van het warme seizoen wordt de verwarmingsinstallatie op zomerstand gezet, zodat alleen nog warm water en geen verwarmingswarmte meer wordt geproduceerd. Maar dit werkt niet altijd zoals verwacht.
Een zelfregelende verwarmingsinstallatie kan bijvoorbeeld ook in de zomerstand aanspringen als het wat kouder is. Dit kan gebeuren tijdens een koele nacht of een zomerse onweersbui. Hierdoor wordt er energie verbruikt zonder dat je het merkt.
Veel verwarmingen hebben buitentemperatuursensoren die elke weersverandering registreren en vervolgens de verwarming activeren. De bewoners merken hier niets van. Zelfs een slimme verwarming verbruikt zo onnodig energie.
De Duitse Vereniging voor Vloeibaar Gas (DVFG) adviseert daarom bij alle installaties met slimme regeling, die automatisch naar de zomerstand gaan, om de instellingen handmatig te veranderen. Zo kun je ervoor zorgen dat je verwarming in de zomer echt alleen warm water voor de badkamer en keuken produceert.
En waarom op stand 5?
De DVFG raadt aan om de thermostaten op de radiatoren volledig open te draaien, ook al lijkt dat vreemd bij de hoge buitentemperaturen. Wie zijn verwarming in de zomer op stand 5 zet, zorgt ervoor dat het mechanisme dat de watertoevoer naar de radiatoren regelt, ontspannen blijft.
Voorkom geblokkeerde ventielen
Een bijkomend voordeel is dat hiermee kan worden voorkomen dat de ventielen in de zomer blokkeren en aan het begin van de volgende verwarmingsperiode vastzitten, legt Markus Lau van de DVFG uit. In het ergste geval moeten de ventielen dan vervangen worden, wat extra kosten met zich meebrengt – deze kun je vermijden!
Direct controleren
Controleer dus meteen of je je verwarming in de zomer vol moet openzetten. Zo kun je eenvoudig onnodige kosten voorkomen. Ken jij nog meer bespaartips voor het dagelijks leven?
Door deze eenvoudige truc te volgen, kun je ervoor zorgen dat je verwarming efficiënt blijft werken en voorkom je onnodige reparaties. Het is een kleine moeite die je veel geld kan besparen. Als je andere bespaartips kent, deel ze dan met anderen, zodat iedereen kan profiteren van deze handige tips.